MENÜ
PSY 501 İleri Düzey Araştırma Yöntemleri ve Veri Analizi
Bu derste davranış bilimlerinde kullanılan çeşitli nicel araştırma yöntemleri ile ilgili temel bilgiler verilir. Öğrencilere bilimsel düşünme, uygun araştırma ve istatistiksel yöntemleri seçmeye ilişkin kavramsal bir anlayış kazandırılır. Öğrenciler bu anlayışı davranışsal bilimlerde sıkça kullanılan SPSS istatistiksel paket programı çerçevesinde edinirler.
PSY 571 Sosyal Psikolojide İleri Düzey Teorik Yaklaşımlar
Sosyal psikoloji alanında klasikleşmiş teori ve modeller yanında güncel yaklaşımlar ve araştırma konuları incelenir. Bu dersin bir başka amacı öğrencilere sosyal psikoloji alanında en yaygın kullanılan metodlardan seçmeler sunmaktır.
PSY 561 Sağlık Psikolojisinde İleri Düzey Teorik Yaklaşımlar
Bu dersin amacı sağlık davranışlarını etkilemeye ve değiştirmeye yönelik sağlık psikoloji kuramlarının ve kavramlarının incelenmesidir. Bu amaçla, yükleme teorisi, sosyal bilişsel teori, denetim odağı, algılanan kontrol, algılanan öz-yeterlilik, sağlık inanç modeli, kişisel hastalık modelleri, öğrenilmiş çaresizlik, planlı davranış kuramı, koruma motivasyon teorisi gibi kuramları ve kavramları içerir.
PSY 572 Sosyal Biliş
Psikolojide sosyal biliş alanının kapsamı oldukça geniştir ve farklı alt alanlar sosyal biliş alanının farklı yönleriyle ilgilenirler. Bu ders kapsamında çeşitli sosyal ve bilişsel psikoloji kuramları ve bunların kesiştiği sosyal biliş kuramlarının insanların bireysel olarak ve gruplar içindeki davranış ve tutumları nasıl açıkladığı ele alınacaktır.
PSY 580 Sağlık ve Sosyal Psikolojide Uygulama
Bu ders çerçevesinde öğrenciler sağlık ve sosyal psikolojisi çerçevesinde uygulamalar yapacaklardır.
PSY 581 Sağlık ve Sosyal Psikolojide Süpervizyon 1
Bu ders çerçevesinde öğrenciler sağlık ve sosyal psikolojisi uygulamaları alanındaki becerilerini geliştirmek üzere üniversitede görev yapan süpervizörün onayladığı farklı kurum ve birimlerde gözlem ve uygulama yaparlar, ekip toplantıları, vaka toplantıları ve vizitler gibi faaliyetlere katılırlar ve bu deneyimleri rapor haline getirirler. Bu farklı kurum ve birimler hastanelerin çeşitli üniteleri, diğer sağlık kurumları, rehabilitasyon merkezleri, vakıflar ve sivil toplum kuruluşları ve okullar olabilir.
PSY 582 Sağlık ve Sosyal Psikolojide Süpervizyon 2
Bu ders PSY 580 Sağlık ve Sosyal Psikolojide Uygulama ve Süpervizyon 1 dersinin devamıdır.
SBE 598 Seminer
Öğrenci, Psikoloji Bölümü’nün hazırladığı seminer programı kapsamında üniversiteye davet edilen psikoloji ve ilgili alanlardaki öğretim üyesi ve uygulamacıların verdiği seminerlere katılır. Dönem sonunda öğrenciler bu seminerler ile ilgili bir rapor hazırlar.
SBE 599 Yüksek Lisans Tezi
Öğrenciler, sağlık veya sosyal psikoloji alanı ile ilgili tez önerilerini hazırlarlar. Önerisi bilim kurulu tarafından kabul edilenler tez projelerini yapmaya başlarlar. Önerilen tez projesi yürütülür, rapor halinde yazılır ve tez savunma sınavında sunulur. Tezde aranan temel özelliklerin başında, tezin özgünlüğü gelmektedir.
SBE 580 Dönem Projesi
Öğrenciler, sağlık veya sosyal psikoloji alanı ile ilgili dönem projelerini hazırlarlar.
PSY 503 Psikolojik Araştırma Deseni
Bu derste öğrencilere araştırmalarını yürütme ve tezlerini yazma becerileri kazandırılır.
PSY 573 Kronik Hastalık ve Stres
Bu derste kanser, HIV, kardiovasküler hastalıklar, ağrı, artrit, diyabet, son-dönem böbrek yetmezliği, son-dönem karaciğer yetmezliği dahil olmak üzere kronik hastalıklar ve stres ile ilgili kuramsal çerçeve ve psikolojik uygulamalar incelenir. Konular birçok hastalığın özellikleri ve tedavilerinin öğrenilmesinin yanı sıra uygun psikolojik müdahalelere odaklanır. Bu derste ayrıca hastaneye yatış süreci, tedaviye uyum, tıbbi tedavinin seçimi ve ölüm gerçeği ile başetme konularına da değinilir.
PSY 575 Sağlığı Tehdit Edici Alışkanlıklar/Bağımlılık
Sigara, alkol, madde, bilgisayar, kumar gibi sağlığı tehdit edici alışkanlık/bağımlılık türlerinin nedeni, doğasını ve süregelişini kuramlar çerçevesinde inceler ve bunların tedavisinde kullanılan tekniklere odaklanır.
PSY 574 Davranış Değiştirme Programlarının Geliştirilmesi
Bu derste fiziksel sağlığı etkileyen davranışları ve diğer faktörleri sağaltmaya yönelik geliştirilmiş programlar incelenir. Ayrıca program geliştirme ve değerlendirme teknikleri işlenir.
PSY 502 Ileri Düzey Araştırma Yöntemleri ve Veri Analizi-2
Bu derste, ileri düzey nicel ve nitel araştırma yöntemleri ve teknikleri ele alınır. Dersin birinci bölümünde yapısal eşitlik düzenleme ve çok seviyeli regresyon gibi ileri düzey nicel analizler uygun istatistik programlar aracılığıyla (SPSS, AMOS gibi) uygulamalı olarak anlatılır. Dersin ikinci bölümünde nitel araştırma yöntemleri ele alınır.
PSY 577 Yakın İlişkiler ve Sağlık
Bu derste yakın ilişkiler ve sağlık konusunda geliştirilmiş temel kuramlar ve aile işleyişinin sağlık üzerine etkilerini inceleyen araştırmalar ele alınır. Kuramsal girişten sonra aile ilişkileriyle kalp damar hastalıkları, diabet, kanser, Alzheimer, obezite, tütün kullanımı ve astım gibi fiziksel problemlerin arasındaki bağları inceleyen araştırmalar ele alınır.
PSY 578 Risk Alma Davranışları ve Biliş
Bu derste fiziksel sağlığı tehdit edici riskli davranışların ve bilişlerin altındaki mekanizmaları açıklayan kuramlar ve riskli davranışları ve bilişleri değiştirmeye yönelik sağlık psikolojisi alanındaki uygulamarı inceleyen araştırmalar işlenir.
PSY 516 Duygular ve Sağlık
Bu derste, duyguların doğası, duyguda fizyolojik değişkenler, çatışma ve çözüm konularına ilişkin kavramsal ve deneysel yaklaşımlar üzerinde durulur. Duyguların deneyimlerinin sağlık üzerindeki etkileri üzerinde durulur.
PSY 518 Duygu ve Motivasyon
Bu ders, duygu ve motivasyonun insanın bilişsel faktörleriyle ilişkisinin yanında çeşitli duygu ve motivasyon durumlarının fiziksel sağlığı nasıl etkilediği ve çeşitli kronik hastalıkların tedavi sürecinde tedaviyle baş edebilme yollarına katkısını irdeleyecektir.
PSY 576 Sağlık ve Toplumsal Cinsiyet
Sağlık ve hastalık kavramlarını kapsamlı olarak inceler ve bunların toplumsal cinsiyete bağlı olarak nasıl değişikliğe uğradıklarını tartışır.
PSY 583 Farmakoloji
Psikiyatrik ve diğer medikal müdahaleler kapsamında kullanılan ilaçlar ve bunların merkezi sinir sistemi üzerindeki etkileri ele alınır.
PSY 579 Benlik ve Bağlanma
Bu derste benlik ve bağlanmanın kuramsal temelleri incelenir ve ilgili araştırmalar gözden geçirilir.
PSY 550 Temel Görüşme Becerileri
Psikolojik görüşmelerin temel özellikleri öğretilir. Görüşme ortamının düzenlenmesi, danışanın karşılanması, koşulsuz olumlu kabul, saygı, empati, şeffaflık, tepki ve yönlendirmeler, ilk görüşme teknikleri, değerlendirme görüşmeleri, danışmanlık ve yardımın ilkeleri öğretilir, rol oynama tekniğiyle bu konularda beceri kazandırılır. Ayrıca, bu derste mesleki etik konuları da ele alınır.
PSY 555 Sağlık Sisteminin Psikososyal Yönleri
Bu ders, kuramsal bilgi eşliğinde sağlık sistemini inceler. Sağlık sisteminin güçlü ve zayıf yanlarının kişiler üzerindeki etkileri gözden geçirilir.
PSY 556 Biyopsikoloji
Bu ders iki kısımda verilecektir. Dersin ilk kısmı, merkezi ve çevresel sinir sisteminin yapısını ve işlevlerinin yanısıra temel anatomik yapıların işleyişini incelemektedir. İkinci kısım, kardiyovasküler hastalıklara, diyabete, kansere, HİV ve AİDS’e, sistemik ve dermatolojik hastalıklara ve bu hastalıkların tedavilerinin vücuda ve bağışıklık sistemine olan içsel etkilerle çevresel faktörlerin etkileşimine odaklanır. Ayrıca, beslenme, sedanter yaşam ve çevresel stresörlerin kişinin yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini inceler.
PSY 557 Yaşamboyu Sağlığı Koruma
Bu ders farklı yaşam dönemleri çerçevesinde sağlığı koruma ve geliştirme modellerine kapsamlı bir giriş yapar ve sağlıklı beslenme, egzersiz, cinsel sağlık, ağız sağlığı, sigarayı bırakma, kazaları önleme, şiddeti önleme, kurumsal iyilik durumu gibi konulara ilgili müdahaleler çerçevesinde odaklanır.
PSY 558 Sağlık İletişimi
Bu ders sağlık ve hastane ortamında doktor, hemşire, teknisyen ve tıbbi sekreter gibi sağlık çalışanları ile hastalar ve aileleri arasındaki iletişim süreçlerine odaklanır. Bu konuda yapılmış olan özgül araştırmaların sonuçları eşliğinde iletişimin pratikte nasıl geliştiğini inceler, iletişim konularına odaklanır ve psikologların bu problemleri nasıl çözümlediklerini inceler. Bu konular arasında hastaya ve ailesine tıbbi bilgi verme, kötü haber verme, hastanın ve ailesinin tedavi seçim sürecine katılmalarını sağlama gibi durumlar yer alır.
PSY 514 Medikal Antropoloji
Bu derste, antropoloji alanının birikiminden yaralanarak, beden, bedensel pratikler, hastalık-sağlık durumlarındaki bedensel yaşanmışlıklar ve medikal sistemin kültürel yapısı incelenecektir. Ders, kültürler arası bir perspektiften, sağlık-hastalık ilişkisi, alternatif tedavi sistemleri, ve sağlık politikalarını inceleme konusu olarak alacaktır.
PSY 515 Medikal Aile Terapisi
Bu derste fiziksel ve ruhsal sağlık problemleriyle ilgili ailelere yönelik uygulamalar kuramsal olarak ve araştırrmalara dayalı olarak işlenir. Sağlığı geliştirme, yeme bozuklukları, diabet hastalığı, demans, yaşlılık ve depresyon, kişilik bozuklukları, anksiyete ve duygu bozuklukları, şizofreni, kanser, kalp ve damar hastalıkları gibi konularda yapılmış olan ailelere yönelik uygulamalar incelenir.
PSY 511 İleri Düzey Psikopatoloji
Diatez-stres modeli çerçevesinde biyolojik ve sosyal yatkınlıklar anlatılır. Genel psikopatoloji ve DSM-V sınıflandırma sistemindeki tanı kategorileri öğretilir, örnek vakalarda tanılama ve ayırıcı tanılar tartışılır. Bu kapsamda kaygı bozuklukları, disosiyatif bozukluklar, post-travmatik bozukluklar ve duygudurum bozuklukları gibi bozukluklar incelenir.
PSY 541 İleri Düzey Kişilik Kuramları
Bu derste öğrenciler kişilik psikolojisi alanında etkili olmuş kuramları derinlemesine inceler ve bu kuramların benzerlik ve farklılıklarını değerlendirir.
PSY 554 Sağlıkta BDT Uygulamaları
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) tekniklerinin dayandığı felsefi ve kuramsal insan modeli tanıtılır ve BDT’ye ilişkin temel kavram ve yöntemler öğretilir. Hastalık ve sağlık davranışları konularına odaklanarak BDT görüşmelerinin temel yapısı, otomatik düşünce, ara inanç ve temel inançlarla çalışma yöntemleri, BDT’de duygu ile çalışma yöntemleri ve BDT’de kullanılan ek teknikler (imgeleme, gevşeme egzersizleri, sistematik duyarsızlaştırma, yüzleştirme vs.) ele alınır.
PSY 512 Travma ve Krize Müdahale
Bu ders, kriz ve travma kavramlarını kapsamlı olarak inceler ve farklı tür travma ve krizlere yönelik müdahalelere odaklanır.
PSY 513 İleri Düzey Psikolojik Danışmanlık
Bu ders danışmanlık uygulamalarında kullanılan başlıca yaklaşımlara ve kuramlara odaklanır.
PSY 560 Nöropsikoloji ve Nöropsikolojik Değerlendirme
Bu ders nöropsikoloji ve nöropsikolojik değerlendirme hakkında derin bir kapsam sağlar. Yetişkin beyninin temel işleyişi, beyin fonsiyonları, merkezi sinir sisteminin temel anatomisi, sinirsel gelişim, travmatik beyin yaralanmasının etkileri, damar geçirgenliği ve demansın etkileri ve nöropsikolojik değerlendirmenin temel ilkeleri gibi konuları ele alır.
PSY 533-PSY 535 Sosyal Psikolojide İleri Düzey Seçme Konular I-II
Bu derslerde sosyal psikoloji alanı ile ilgili güncel konulardan bir seçki (benlik ve kimlik, grup içi ve gruplar arası süreçler, sosyal kimlik kuramı, önyargı, propaganda, v.b.) seminer formatında kapsamlı olarak incelenecektir.
PSY 563-PSY 565 Sağlıkta Seçme Konular I-II
Bu derslerde sağlık ile ilgili güncel konulardan bir seçki (sağlık mesajları geliştirme, kronik hastalıklarla başetme, aile ve hastalıkla başetme, organ bağışı ve kimlik, v.b.) seminer formatında kapsamlı olarak incelenecektir.
PSY 559 Klinik Psikoloji ve Psikopatolojide İleri Düzey Seçme Konular
Bu derslerde klinik psikoloji ve psikopatoloji alanı ile ilgili güncel konulardan bir seçki (travma, projektif testler, kaygı-beden ilişkisi, kişilik bozuklukları, bilişsel-davranışsal terapiler, davranışsal terapiler, grup terapi uygulamaları v.b.) seminer formatında kapsamlı olarak incelenecektir.
PSY 531 Gelişim Psikolojisinde İleri Düzey Seçme Konular
Bu derslerde gelişim psikolojisi alanı ile ilgili güncel konulardan bir seçki (bağlanma, ergenlik ve kültür, arkadaşlık, dil gelişimi, ahlaki gelişim v.b.) seminer formatında kapsamlı olarak incelenecektir.
PSY 537-PSY 539 Sosyal Psikoloji Seminerleri I-II
Bu derslerde öğrenciler sosyal psikoloji ile ilgili seminerlere katılacaklar ve bu seminerlerle ilgili görüşlerini rapor haline getireceklerdir.
PSY 567-PSY569 Sağlık Seminerleri I-II
Bu derslerde öğrenciler sağlıkla ilgili seminerlere katılacaklar ve bu seminerlerle ilgili görüşlerini rapor haline getireceklerdir.
PSY 505 Gelişim Psikolojisinde Teoriler
Bu derste gelişim psikolojisi alanında önde gelen teorileri tarihsel ve günümüz perspektifinden irdelemek ve teoriler arası bağlantıları kurmak amaçlanmaktadır. Bu amaçla araştırma önerisi oluşturma görevi de ders kapsamında tamamlanır.
PSY 532 Gelişim Psikolojisinde İleri Düzey Seçme Konular II
Bu derste bebeklik ve çocukluk dönemindeki bilişsel işlevlerin gelişimi incelenecektir. Ders, ortak dikkat, öz düzenleme, dil ve iletişim, zihin kuramı ve ebeveynlik gibi bilişsel alanlara ve çocukla olan etkileşime odaklanacaktır. Gelişimi etkileyen sosyal ve çevresel unsurların rolü ve bunların eğitim ve toplum açısından anlamı tartışılacaktır.
PSY 541 Bilişsel Psikolojide İleri Düzey Seçme Konular I
Bu ders bilgi işleme süreçlerinde var olan mekanizmaları derinlemesine incelemek için tasarlanmıştır. İçerikte nöronal, gelişimsel ve sosyal bakış açıları yer verilecektir. Dersin ikinci bölümünde son on yılda alanda yürütülen araştırma bulguları ile gelecekte incelenmesi muhtemel konular üzerinde durulacaktır.
PSY 542 Bilişsel Psikolojide İleri Düzey Seçme Konular II
Bu ders bilgi isleme süreçlerinde var olan mekanizmaları derinlemesine incelemek için tasarlanmıştır. Ders içerikleri özellikle bilişsel işlevlerin birbirleri ile ilişkili çalışma mekanizmalarını ortaya koyan bütünsel bir yaklaşımla yürütülecektir. Bununla beraber bilişsel işlevlerin gündelik davranışların yürütülmesindeki rolüne de odaklanılarak uygulama alanları tartışılacaktır.
PSY 505 Gelişim Psikolojisinde Teoriler
Bu derste gelişim psikolojisi alanında önde gelen teorileri tarihsel ve günümüz perspektifinden irdelemek ve teoriler arası bağlantıları kurmak amaçlanmaktadır. Bu amaçla araştırma önerisi oluşturma görevi de ders kapsamında tamamlanır.
PSY 532 Gelişim Psikolojisinde İleri Düzey Seçme Konular II
Bu derste bebeklik ve çocukluk dönemindeki bilişsel işlevlerin gelişimi incelenecektir. Ders, ortak dikkat, öz düzenleme, dil ve iletişim, zihin kuramı ve ebeveynlik gibi bilişsel alanlara ve çocukla olan etkileşime odaklanacaktır. Gelişimi etkileyen sosyal ve çevresel unsurların rolü ve bunların eğitim ve toplum açısından anlamı tartışılacaktır.
PSY 541 Bilişsel Psikolojide İleri Düzey Seçme Konular I
Bu ders bilgi işleme süreçlerinde var olan mekanizmaları derinlemesine incelemek için tasarlanmıştır. İçerikte nöronal, gelişimsel ve sosyal bakış açıları yer verilecektir. Dersin ikinci bölümünde son on yılda alanda yürütülen araştırma bulguları ile gelecekte incelenmesi muhtemel konular üzerinde durulacaktır.
PSY 542 Bilişsel Psikolojide İleri Düzey Seçme Konular II
Bu ders bilgi isleme süreçlerinde var olan mekanizmaları derinlemesine incelemek için tasarlanmıştır. Ders içerikleri özellikle bilişsel işlevlerin birbirleri ile ilişkili çalışma mekanizmalarını ortaya koyan bütünsel bir yaklaşımla yürütülecektir. Bununla beraber bilişsel işlevlerin gündelik davranışların yürütülmesindeki rolüne de odaklanılarak uygulama alanları tartışılacaktır.