Değerli Öğrencilerimiz,

Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz, en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

Üniversitemizde, doktora tezlerinden kaliteli makaleler çıkartılması ve doktora öğrencilerimizin proje yazma becerisine sahip olması hedeflenmektedir. Bu nedenle, 2020-21 Eğitim Öğretim döneminden itibaren doktora tez önerisi sürecinde iki aşamalı bir sisteme geçilmiştir. Bu süreçte, yazılı olarak teslim edilen tez önerileri, özgün değer, yöntem, yönetim ve yaygın etki ölçütleri açılarından değerlendirilmektedir. Konunun özgünlüğünün ve seçilen yöntemin varsa diğerlerine göre eldeki problem için en uygun yöntem olduğunun, literatüre dayalı olarak ortaya konulması beklenmektedir.

2022-23 Akademik Yılı Güz Döneminde doktora tez önerisini sunacak öğrencilerin, ekte sunulan formatta hazırlayacakları tez öneri formlarını 04 Kasım 2022 mesai bitimine kadar* stu.khas.edu.tr uzantılı e-posta adresinden ar-ge@khas.edu.tr ve sgs@khas.edu.tr adreslerine, tez danışmanı da bilgide (cc) olarak iletmeleri gerekmektedir. İlgili formun doldurulması aşamasında öğrencilerin tez danışmanları ile çalışmaları ve görüşlerini alarak ilerlemeleri gerekmektedir.

*Tez önerisi formunun doldurulması ile ilgili olarak Ar-Ge Kaynakları Direktörlüğü tarafından ileri bir tarihte eğitim düzenlenecektir. Eğitimin tarihi sizlere daha sonra bildirilecektir ve bu eğitime katılım zorunlu olacaktır.

Doktora Tezi Önerisi Süreci

Doktora yeterlik sınavını geçen öğrencilerin tez önerisi sürecine başlayabilmesi için tez izleme komitesinin atanmış olması gerekmektedir. Tez İzleme Komitesi, program koordinatörünün önerisi, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla, yeterlik sınavından itibaren bir ay içinde oluşturulmalıdır. Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede, tez danışmanından başka, ilgili anabilim/anasanat dalı içinden ve Üniversite dışından birer üye yer alır.

Aşama 1

Tez önerisi sürecinin ilk aşaması Ar-Ge Kaynakları Direktörlüğü ile eşgüdüm içerisinde yürütülür. Bu aşamada, tez önerisi formu, direktörlük tarafından atanan bir uzman tarafından hızlı bir şekilde incelenerek varsa iyileştirilecek alanları tez öneri sahibine iletilir. Tez önerisini yenileyen aday öneriyi tekrardan Ar-Ge Kaynakları Direktörlüğü’ne e-posta yoluyla iletir. Direktörlük, öğrencinin danışmanı ile eş güdüm içerisinde öneriyi inceleyerek ilk paneli organize eder. Bu panelde Tez İzleme Komisyonu’nun KHAS üyeleri ile Ar-Ge Kaynakları Direktörlüğü tarafından atanan uzmanlar ve öğretim üyeleri yer alır. Bu panelin bitiminde tez önerisi ile ilgili görüş ve varsa düzeltme önerileri tez öneri sahibi ve danışmanına sözlü (ve gerekiyorsa yazılı olarak) sunulur. Değerlendirmede ana ölçütler; tez önerisinin özgünlüğü, araştırma probleminin çözümüne yönelik seçilen yöntemin uygunluğu (mevcut diğer olası yöntemlerle karşılaştırılması, avantaj ve dezavantajlarının açıkça ortaya konulması), araştırmanın yaygın etkisi ve araştırma sırasında ortaya çıkabilecek olumsuzlukların (risklerin) öngörülmüş ve önlemlerinin alınmış olup olmaması şeklinde sıralanabilir. Yani bu aşama, doktora tez önerisinin bir anlamda TÜBİTAK veya AB fonlarına sunulan bir temel araştırma projesine benzer nitelikleri taşıyıp taşımadığının kurulca değerlendirilmesi ve tez önerisinin yukarıdaki ölçütlerinin daha net bir şekilde ortaya çıkarılmasına yönelik tavsiyelerin oluşturulması aşaması olarak bakılabilir (Araştırma projesi özgün ve detaylı olan başarılı tez önerilerinin fon sağlayıcı kuruluşlara sunulması özendirilen bir husustur).

Tez önerisi üzerinde özgünlük, yöntem, yaygın etki ve yapılabilirlik açısından yapılan incelemenin sonucunda başarılı bulunan öğrenciler için ikinci aşama başlar. Panel tarafından önerileri üzerinde düzeltme talep edilen öğrencilerin ise, tez danışmanları Ar-Ge Koordinatörlüğü uzmanları ile çalışarak bu talepler doğrultusunda önerilerini revize etmeleri beklenir. Revize öneriler yine stu.khas.edu.tr uzantılı e-posta adresinden ar-ge@khas.edu.tr ve sgs@khas.edu.tr adreslerine, tez danışmanı bilgide olarak iletilir ve bu öğrenciler için de ikinci aşama başlar.

Ar-Ge Koordinatörlüğü, sürece dahil olan her bir öğrencinin durumunu (Başarılı / Düzeltme Talep Edildi / Katılmadı) seçeneklerinden birini işaretleyerek Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne yazılı olarak bildirir.

Aşama 2

İkinci aşama sözlü sunumun Enstitü tarafından akademik takvimde ilan edilmiş olan son tarihten önce yapılması gereklidir.

İlk aşamada Başarılı bulunan öğrencilerin tez önerisinin değerlendirmesi, Tez İzleme Komisyonu (TİK) tarafından yapılır. Ancak, ilk aşamada önerileri üzerinde düzeltme yapılması talep edilen öğrenciler için düzenlenen Tez Önerisi toplantısına, TİK üyeleri (dış üye dahil) yanında ilk panelin tüm üyeleri de katılır. Bu toplantıda öncelikli olarak ilk aşamada talep edilen düzeltmelerin uygun biçimde yapılıp yapılmadığı değerlendirilir. Değerlendirmenin olumlu olması durumunda toplantı yalnızca TİK üyelerinin katılımıyla devam eder.

Tez Danışmanı, TİK üyeleri tarafından imzalanan Tez Önerisi Değerlendirme Formunu toplantının ardından 3 gün içerisinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne iletilmelidir.

TİK üyeleri tarafından tez önerisi başarılı bulunan öğrenciler süreci tamamlamış olurlar. Başarısız bulunan öğrencilerin ise, en geç üç ay içerisinde ikinci ve son hakları için yeniden başvuru yapmaları gerekmektedir. İlk başvurularında birinci aşamadan başarılı bulunan öğrenciler, ikinci başvurularında yalnızca ikinci aşamadan sorumlu tutulur.

Doktora Tez Önerisi Formu