MENÜ
Program Koordinatörü: Dr. Ögr. Üyesi Özlem Hemiş
İletişim: ozlem.hemis@khas.edu.tr
Film ve Drama Yüksek Lisans Programı ülkemiz sinema ve tiyatrosunun kendine özgü niteliklerinin bilincinde olarak alanın ihtiyaç ve beklentilerini dramaturgi ve performans kavramları ekseninde disiplinler arası bir yaklaşımla uygulamalı olarak derinlemesine araştırmayı hedefleyen adaylara açıktır. Adaylarımızın Yönetmenlik, Dramatik Yazarlık, Yapımcılık ve Oyunculuk alanlarından birine odaklanması ve alanda çalışacak nitelikli uzmanlar olarak donanım kazanması hedeflenmektedir.
Dramatik Yazarlık program odağında, üretmiş olduğu metinler üstünden seçilen ve belli bir yazarlık deneyimi olan öğrencilerin kuramsal ve uygulamaya yönelik araştırmalarını diğer katılımcılarla paylaşmaları beklenir. Program süresince ilgi alanlarıyla buluşturabilecekleri bir araştırmayla Türkiye’nin kültürel, sosyal ve politik meseleleri üzerine düşünen metinler oluşturmaları istenir.
Oyunculuk program odağına başvuran adayların üniversitelerin oyunculuk bölümlerinden lisans diploması almış veya üniversite dışında üst düzeyde oyunculuk deneyimi kazanmış olmaları gerekmektedir. Oyunculuk biçimleri üzerine araştırma yapmak ve belli soruların üzerine giderek kendi oyunculuklarını destekleyecek yöntemleri bulmalarını teşvik etmek bu programın merkezinde yer almaktadır.
Yapımcılık program odağına başvuran adayların diğer odaklardaki katılımcılarla birlikte çalışarak, yapımcılık alanında kendi entelektüel kapasitelerini ve uygulama becerilerini geliştirmeleri beklenecektir.
Yönetmenlik program odağına başvuran adayların daha önce belli bir yönetmenlik deneyimi olması önem taşımaktadır. Program araştırmalarını hem teknik hem de düşünsel anlamda derinleştirmek isteyen; tiyatro/sinema alanlarında dramaturgi çalışması yaparak uygulamaya yönelen ve özellikle Türkiye’deki üretimle ilgilenen kişilere yöneliktir.
Program kapsamında üretilen tez çalışmalarının özgün değer taşıması, sorun çözmek üzere planlanması ve bu amaçla uygulamalarla desteklenmesi önemsenmektedir.
Başvuru Koşulları
Adaylar başvuru sırasında Yönetmenlik, Dramatik Yazarlık, Yapımcılık ve Oyunculuk alanlarından hangisine odaklanmak istediklerini mutlaka belirtmelidir.
Tüm adaylar online başvuru sırasında yüklenmesi istenen belgeleri, niyet mektuplarını ve araştırma önerilerini eksiksiz biçimde tamamlamalı, referans formlarının doldurulduğundan emin olmalıdırlar.
Tüm adayların bilim sınavına girmesi gerekmektedir.
Tüm adayların işlerini içeren bir portfolyo (ürün dosyası) hazırlamaları ve sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Ürün dosyası yüklemeyen adaylar mülakata davet edilmezler.
- Dramatik Yazarlık portfolyolarında en az bir bitmiş 20 dakikalık oyun ya da bir kısa film senaryosu bulunmalıdır.
- Oyunculuk portfolyolarında adayın bitirmiş olduğu temel oyunculuk seviyesinin belgelenmesi, amatör tiyatro topluluklarında çalışılan işlerin belgeleri, seyirci önünde en az beş kere biletli olarak sahneye çıkmış olduklarına ve/veya kamera önü performanslarına dair belgelerin yer alması beklenmektedir. Sahne sınavında adaylardan biri dram, diğeri komedi olmak üzere iki monolog ve bir şarkıyı jüri önünde sunmaları istenir. Şarkının sözleri adayın anadilinde olmalıdır. Opera, müzikal ya da tiyatro şarkıları kabul edilmez. Tüm parçaların ve şarkının toplam süresi 8 dakikayı aşmamalıdır. Sınav sırasında jüri adaya doğaçlama çalışmalar yaptırabilir. Sahne sınavının ardından mülakat yapılacaktır.
- Yapımcılık portfolyolarında çalışmış oldukları yapımlardaki görevlerini içeren künyelerin de yer alması gerekmektedir.
- Yönetmenlik portfolyolarında amatör ya da profesyonel olarak yönetilmiş ya da yardımcı yönetmenlik/reji asistanlığı yapılmış işlerin yer alması beklenmektedir.